School Of Rock merupakan satu idea dengan objektif yang tuntas iaitu mencungkil bakat belia dalam kalangan 18 tahun kebawah di seluruh Sabah. Pada mulanya ia hanya satu idea untuk bereksperimentasi, tapi siapa sangka penyertaan pada julung kali ia diadakan sangat menakjubkan. Pada tahun 2018 bertempat di Laman Seni, Wisma Budaya Kota Kinabalu wakil daripada Tambunan memukau juri dan mencipta memori menjadi juara School Of Rock yang pertama. Komen daripada juri serta pendapat mereka menguatkan lagi semangat untuk meneruskan program ini.

Maka, musim ke-2 tahun 2019 bermula seawal mac dengan pencarian bakat untuk dibawa ke final School Of Rock di beberapa daerah seperti Sandakan, Tawau & Kota Kinabalu. Hasilnya sekali lagi menakjubkan, penyertaan terkumpul menampilkan wakil-wakil daerah seperti Tawau, Sandakan, Kunak, Tambunan, Papar serta Kota Kinabalu.

Sokongan pihak-pihak terlibat dengan kumpulan pemuzik belia ini tidak kurang hebatnya, mereka merupakan guru sekolah, guru muzik dan ibubapa peserta sendiri. Penyokong-penyokong ini wajar diberikan pujian kerana tanpa mereka pasti perjalanan pemuzik-pemuzik belia ini sukar untuk diketengahkan.

School Of Rock musim ke-2 baru-baru ini menurut juri menampilkan kualiti dan bakat. Menurut juri lagi, Sesetengah kumpulan masih lagi boleh meningkatkan tahap penguasaan alat muzik masing-masing. School Of Rock musim ke-2 diadili oleh Saudara Jalie dari RTM, Wan Kibot dan seorang juri jemputan dari Indonesia Adev yang merupakan seorang instruktor muzik di Negara jiran.

D’Infinity yang mengharungi perjalanan 8 hingga 9 jam dari Tawau memukau juri dan penonton yang membuatkan mereka dinobatkan juara sementara persembahan bertenaga dan menghiburkan daripada Ku-Gi-Ran SMKJJ dari Kunak meletakkan mereka sebagai Naib Juara. Cantabile Tra dengan persembahan verstile dan catchy serta kepaduan suara vokalis mereka di tempat yang ketiga.

Penganjuran School Of Rock bukanlah berfokuskan kepada pemenang tetapi lebih kepada memberikan platform atau peluang kepada belia untuk ketengahkan bakat mereka. Bagi pihak penganjur, kami lebih gemar menggelar semua finalis sebagai juara kerana berani menyahut cabaran dan berusaha untuk meletakkan minat mereka sebagai satu aktiviti sihat yang pastinya satu hari nanti boleh dijadikan kerjaya. Sesungguhnya School Of Rock bukan tempat persaingan untuk merebut trofi, apatah lagi untuk mencipta nama. School Of Rock adalah satu pentas sihat yang mengetengahkan bakat dan minat belia di bawah 18 tahun khususnya di Sabah.

Dengan saranan perasmi School Of Rock YB Azhar Bin Datuk Hj Matussin Menteri Perdagangan & Perindustrian agar lebih banyak pihak terutamanya JKKN dan media seperti RTM memberikan sokongan kepada School Of Rock ini agar perjalanan program ini dapat diteruskan. Ia satu lagi suntikan semangat kepada penganjur agar lebih bersedia pada musim yang akan datang.

Satu penghargaan juga kepada rakan-rakan media perdana yang sebenarnya secara tidak langsung menjadi tulang belakang kepada penganjuran School Of Rock. Dengan coretan mereka di dada akhbar dan alam maya ia merupakan satu sokongan paling dekat dengan masyarakat agar dapat mengikuti setiap perkembangan School Of Rock. Begitu juga dengan rakan kerjasama Belia Inspirasi Kinabalu, JKKN, Majlis Belia Sabah, SAC3 dan Gabungan Belia Pantai Barat Selatan yang memberikan suntikan idea dan material dalam menjayakan School Of Rock.

Dengan berakhirnya coretan ini, ada satu persoalan. Siapakah bakal bergelar juara School Of Rock Musim Ke-3?