Penulis berkesempatan bersama crew dan band yang terlibat dengan Inland Tour berlangsung selama 3 hari. Difahamkan Inland Tour ini datangnya daripada ilham beberapa individu ini direalisasikan buat kali pertama sebagai experimentasi. Mungkin juga mereka ingin melihat feedback atau output pergerakan sebegini. Sebagai penulis, perkongsian ini merupakan satu perkongsian yang ikhlas dan lahir dari hati. Secara teknikalnya jika anda mengikuti perkembangan Inland Tour ini ia membabitkan band, individu yang telibat secara langsung atau pun tidak langsung. Pendek kata, ia merupakan satu collective idea dan movement.

Dari segi budget, penulis sendiri sedar ia satu komitmen di dalam kalangan para idealis dan individu yang mungkin ingin membawakan sesuatu yang baru dan mewarnai suasana atau atmosfera scene muzik di Sabah. Mereka membuat percaturan mengeluarkan cebisan ringgit daripada poket masing-masing. Dari segi pembabitan band, ia tidaklah mempunyai satu-satu genre dan tidaklah berunsur underground tetapi pergerakan ini merupakan satu indiependent movement. Maka dengan itu, ia satu kelompok yang berbalik kepada pada idealis itu sendiri. Penulis tidak akan menyebut mana-mana individu dan band dalam coretan kali ini kerana penulis akan lebih memfokus kepada persoalan tunggal iaitu berjayakah atau sebaliknya tour ini?

Menurut pengalaman penulis, movement sebegini sememangnya jarang terjadi di Sabah. Rata-rata crew dan band terlibat sudah mempunyai keluarga masing-masing, Ia menjadikannya satu pergerakan yang hampir tidak pasti apabila berhadapan dengan komitmen, kerja dan keluarga masing. Ucapan tahniah sebagai pendahuluan kepada crew dan band yang terlibat dalam 3 hari tour tersebut. Penulis akan membuat ulasan terhadap beberapa perkara yang penting dan mengharapkan perkongsian ini boleh diterima sama ada satu kritikan positif atau sebaliknya.

Promosi/Awarness

Penulis sedikit bimbang dari segi ini, apatah lagi tour ini datang bersama idealogi iaitu ‘voice of unity’. Jika datang sebegitu menarik, maka kita harapkan impak daripada satu slogan itu pastinya memberikan kesan. Jika ingin satu impak yang positif sudah pastinya kita perlukan individu yang sepatutnya perlu tahu dan sedar tentang apa yang ingin kita sampaikan. Menurut pemahaman penulis, fokusnya adalah untuk membawa satu tali persaudaraan yang lebih jitu dan rapat di dalam kalangan pemuzik dan ingin membawa mesej tersebut kepada umum. Tapi, bagi penulis cara pergerakan ini diumumkan kepada dunia luar agak tidak menepati sasaran. Penulis ingin mengambil satu contoh, hari pertama tour ini adalah di Tambunan. Tempatnya memang awesome, Luton Hill View sememangnya satu tempat yang menarik dikelilingi sawah padi, sungai yang tenang dan bukit yang menghijau. Baik, venue sudah cukup bagus. Kembali kepada persoalan pokok, promosi fizikal pergerakan ini lebih tertumpu di beberapa tempat di sekitar Kota Kinabalu. Ia ringkas untuk difahami, venue di Tambunan tetapi promosi lebih berfokuskan di Kota Kinabalu. Satu masalah timbul apabila promosi sedemikian berlaku apabila apa yang ingin kita sampaikan di sesuatu kawasan tidak sampai kepada sasaran yang sepatutnya. Walaupun penulis difahamkan bahawa bukan crowd yang ditagih tetapi lebih kepada menjayakan perjalanan atau kelangsungan tour. Namun,memandangkan ia datang dengan idealogi tersendiri maka perkara ini boleh diperhalusi di masa akan datang. Menggunakan laman sosial sebagai medium utama dalam menyebarkan berita pada masa kini memang berkesan tapi kadang kala ia tidak sampai kepada individu yang sepatutnya berada di event tersebut.

Lokasi/Venue

Masalah pertama dalam menjalankan apa-apa event terutamanya membabitkan muzik adalah lokasi yang sesuai. Lokasi sebenarnya tidaklah menjadi isu besar, tapi ia dari segi kesesuaian kepada publik. Penganjur akan berhadapan dengan undang-undang dan peraturan, ini tidak dapat dinafikan. Memandangkan 3 hari tour ini mendapat sokongan beberapa individu berkaitan lokasi membuatkan ia berjalan dengan tanpa halangan. Walaupun begitu, penulis gemar berhadapan dengan umum terutamanya sekali apabila sesuatu pergerakan itu ada intinya. Ini bermaksud, lokasi yang patut dipilih lebih senang dilihat dan akhirnya menarik perhatian umum patut diutamakan. Ingin sebarkan sesuatu yang baik, kenalah mempertontonkan kepada umum. Impaknya pasti berbeza jika lokasinya mungkin di kawasan tumpuan awam. Walaupun lokasi ini disentuh oleh penulis tetapi ianya bukanlah isu besar kerana penulis lebih tertarik dengan promosi/awarness keberlangsungan tour ini. Ia akan bersangkut paut kepada promosi, promosi yang menepati sasaran akan menghilangkan kegusaran terhadap pemilihan lokasi.

Tour Manager

Individu ini merupakan leader dan akan menentukan ‘yes or no’ dalam sesuatu keputusan. Keputusan walaupun secara koletif tetapi kadang kala ia satu tanggungjawab yang akan menentukan kelancaran perjalanan keseluruhan tour. Pengalaman penulis adalah, tiada ‘follow-up instruction’ ini adalah bahasa penulis. Di mana, arahan mungkin perlu disampaikan sebelum, semasa dan selepas sesuatu event. Ia juga mungkin boleh disampaikan pada permulaan perjalanan dan pada akhir perjalanan. Walaubagaimana pun, Inland Tour beruntung kerana mempunyai satu team dan crew yang matang, berdisplin dan sedar akan tanggungjawab masing-masing. Tapi ingat, langit tidak selalunya cerah kerana gerimis pasti mengundang. Ini perlu dipraktikan di masa akan datang kerana perkara ini dilakukan oleh mana-mana tour manager iaitu memberikan arahan jelas dan tegas.

Tiga perkara ini adalah serius bagi pandangan penulis, dan sesungguhnya bagi mewakili Onlinefm kami berbangga kerana menjadi sebahagian daripada tour ini.

INLAND TOUR : Tiga Hari Persahabatan, Minat Dan Pengorbanan

Untuk chapter ini bukan lagi kritikan atau pandangan tetapi satu cerita indah yang perlu penulis kongsikan kepada pembaca.

PERSAHABATAN

Sukar diungkap apabila kita melihat orang baru dan dalam sekelip mata menjadi seolah-olah orang kita kenali 10 tahun yang lalu, tapi itulah yang berlaku apabila kita berada dalam satu pergerakan muzik sebegini, apatah lagi idealogi yang dibawa bersama tour ini mahukan ia sebegitu. Kami mencipta memori dan paling penting sekali ia tentang mencari titik perbedaan yang kemudian diadun dengan satu perkataan iaitu persahabatan.

MINAT

Tiada siapa yang akan menentukan ke mana arah minat seseorang individu. Penulis juga mempunyai minat yang tersendiri. Muzik adalah minat mendalam dalam kalangan crew apatah lagi band yang bersama-sama dalam tour ini. Kerana minat merekalah ia dapat direalisasikan. Kerana minat juga mereka sanggup melabur dalam satu eksperimentasi ini. Tanpa penaja dan sokongan kewangan daripada luar. Para idelogis yang rata-rata pemuzik ini berangan-angan pada mulanya ingin membuat satu tour yang kemudiannya mereka jadikan satu kenyataan, ia didorong oleh minat.

PENGORBANAN

Seperti yang penulis sebut, kebanyakan crew dan band mempunyai komitmen kerja dan keluarga. Bukan mudah meninggalkan anak-anak kecil dirumah hanya kerana menjelajah untuk membuat persembahan muzik semata-mata. Tapi penulis sangat bangga dengan pengorbanan setiap satu crew dan band yang telibat. Penulis tidak perlu mendalami kehidupan setiap satu crew dan band yang terlibat untuk merungkai komitmen mereka dalam hidup tetapi cukup dengan secara ringkas memerhatikan gelagat mereka berbual melalui telefon bimbit bersama anak kecil yang terpaksa ditinggal. Tidak keterlaluan jika penulis ingin mengatakan bahawa tour ini merupakan satu pengorbanan.

Keseluruhannya, sepanjang perjalanan tour ini adalah baik. Tiada isu yang serius atau perkara yang membantutkan perjalanan tour. Ia penuh dengan keriangan dan gurau senda serta pengalaman yang baru. Penulis sendiri mendapat kawan-kawan baru, berkongsi cerita baru, bertukar-tukar pandangan dan menikmati suasana yang berbeza.

Maka, berjaya atau gagal tour ini? Ia memerlukan satu keputusan dan kebijaksanaan kalian.

Penulis pasti, Inland Tour ini akan diteruskan kerana perjalanan ini umpama satu perjalanan seorang sarjana yang akan ingin bereksperimentasi untuk mencari jawapan pada satu persoalan. Pastinya sepanjang perjalanan itu akan bertembung dengan silang kata dan teka-teki yang pastinya mematangkan.

Terima Kasih, Inland Tour.

https://www.facebook.com/inlandborneo/